اولين نشست از سري نشست هاي تخصصي «رویکرد معرفت شناختی مناسب برای آموزش تاریخ در راستای اهداف تحولی» از ساعت 13 تا 15 روز یکشنبه 2 آذر 1399 با حضوراساتید مدعو، مدیر و اعضای هیئت علمی پژوهشکدۀ برنامه ریزی درسی، تعدادی از دبیران تاریخ، اعضای انجمن ایرانی تاریخ و شماری از اساتید دانشگاه فرهنگیان از طریق اسکایپ برگزار شد.

در این نشست، پس از خوشامدگویی توسط دکتر حسنی و دکتر رحیمی نژاد، توضیح مختصري در خصوص ضرورت و هدف نشست توسط دكتر عباسي پرتوي مقدم داده شد. پس از آن دکتر خسرو باقری، متخصص فلسفۀ تعلیم و تربیت و عضو هیئت علمی دانشکدۀ روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران به عنوان اولين سخنران مباحث خود را ارائه دادند. ایشان نخست با برشمردن ویژگی های متمایز آموزش تاریخ و تفاوت آن با سایر دروس، به بیان برخی از چالش هایی که تدریس این درس با آن مواجهه است پرداختند. سپس با اشاره به برخی نظریه ها در خصوص شناخت و معرفت تاریخی، تأثیر آنها را بر برنامۀ درسی تاریخ تشریح کردند.
سخنران بعدی نشست دکتر مسعود صادقی، متخصص فلسفۀ علم و رئیس پژوهشکدۀ فلسفۀ علم دانشگاه تهران، بود که در ابتدای سخنانش به سطوح مختلف آموزش تاریخ اشاره کرد. ایشان تصریح کردند که نظریۀ معرفت با واسطه و از طریق روش پژوهش و شیوۀ تاریخ نگاری بر فرایند آموزش تاریخ تأثیر می گذارد. دکتر صادقی سپس با تشریح ویژگی طیفی از دیدگاه ها و نظریۀ های معرفت تاریخی به دلالت های آنها در روش پژوهش و آموزش تاریخ اشاره کرد. وی در جمع بندی مباحثش، دیدگاه و معرفتی مدرنیست ها را که حدواسط نظریۀ عینیت گرایی (سنت گرایان) و نظریۀ ذهنیت گرایی (پست مدرنیست ها) است، برای آموزش موثر و کارآمد تاریخ مفید دانست.
سخنران پایانی نشست دکتر زهیر صیامیان، متخصص تاریخ ایران اسلامی و عضو هیئت علمی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی، بود. وی نخست نقش و اهمیت آموزش تاریخ را در فرایند دولت –ملت سازی، تقویت هویت ملی و تربیت اجتماعی و ارتقای مدنیت از طریق پرورش شهروند ماهر تشریح کرد. سپس ویژگی ها و مولفه های آموزش موثر و روزآمد تاریخ را به تفصیل شرح داد.
گزارش مفصل مباحث مطرح شده در اين نشست متعاقبا از سايت پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش منتشر خواهد شد.