پژوهشكده تعليم و تربيت
خلاصه گزارش طرح پژوهشي
بررسي ديدگاههاي مديران، معلمان و دانشآموزان دوره متوسطه در مورد ولايت فقيه و نحوه ترويج و گسترش آن
مجري طرح: جناب آقاي دكتر سيد كاظم اكرمي
ناظر طرح: جناب آقاي حجتالاسلام والمسلمين دكتر ذوعلم
همكار مجري: خانم كبري كلاري
پاييز 1386
مباني و اصول اوليه انقلاب اسلامي ايران در جهانبيني اسلامي، اجتهاد فقهي و انديشههاي حضرت امام خميني(ره) و سيره عملي ايشان متجلي است. آشنايي با موضوع ولايت فقيه و رهبري مقدمه شناخت و پيروي از اين مباني و اصول است.
طراحي برنامههاي درسي متناسب و مربوط به اين مباني و اصول در نظام تعليم و تربيت رسمي و غيررسمي كشور در بيش از دو دهه پس از انقلاب اسلامي كمتر مورد توجه بوده است. در حالحاضر هر چند عناصري از موضوع ولايت فقيه و رهبري در برنامههاي رسمي آموزش و پرورش گنجانده شده، ليكن اين برنامهها كمتر به صورت يك نظام جامع، تحليل و بررسي و طراحي شدهاند.
يكي از اصول طراحي برنامههاي درسي علمي در اين زمينه شناخت زمينهها، نيازها و وضعيت موجود نسبت به موضوع در بين مديران، معلمان و متربيان(دانشآموزان) است. هرگونه برنامه آموزشي و تربيتي بايد علاوه بر تبعيت از نظام فلسفي و ارزشي جامعه و قواعد طراحي برنامه درسي، متناسب با وضعيت و نيازهاي كودك و نوجوان نيز باشد.
بنابراين بررسي نظرات و ديدگاههاي مديران، معلمان و دانشآموزان نسبت به اين موضوع بهويژه شناخت جامع از وضعيت برنامههاي آموزش و پرورش و مقايسه تفاوتهاي احتمالي و كمبودها در تدوين برنامههاي درسي مناسب حائز اهميت است.
طرح «بررسي ديدگاههاي مديران، معلمان و دانشآموزان دوره متوسطه در مورد ولايتفقيه و نحوه ترويج و گسترش آن» الگويي عملي در جهت دستيابي به اهداف ذيل خواهد بود.
1- آگاهي از ميزان آشنايي مديران، معلمان و دانش آموزان مدارس متوسطه شهر تهران با موضوع ولايت فقيه.
2- آگاهي از نظرات مديران و معلمان درباره نحوهي ترويج و اشاعه ولايتفقيه در آموزش و پرورش.
3- آگاهي از محدوديتها و موانع و مشكلات در ترويج ولايتفقيه در آموزش و پرورش از ديدگاه معلمان و مديران.
دادههاي مورد نياز درباره كليه پرسشهاي پژوهش از طريق پرسشنامه محقق ساخته كه داراي سئوالات بازو بسته ميباشد. بدست خواهد آمد.
ابزار اندازهگيري، دو پرسشنامه محقق ساخته است. جهت بررسي ميزان آشنايي با موضوع ولايتفقيه و نحوه ترويج آن، پرسشنامه براي مديران، دبيران و دانشآموزان بصورت جداگانه تهيه شده كه در تهيه آن حداكثر دقت و تلاش به عمل آمد تا از طريق آن بتوان اولاً از ميزان آشنايي مديران و دبيران و دانشآموزان با موضوع ولايتفقيه آگاه شد،ثانياً نظرات آنان را دربارهي ترويج ولايتفقيه در آموزش و پرورش كسب كرد.
جامعه آماري اين طرح را مديران، دبيران و دانشآموزان مدارس متوسطه شهر تهران تشكيل ميدهد.
از جامعه آماري مديران حدود 20 نفر، از جامعه آماري دبيران نيز حدود 400 نفر و از جامعه آماري دانشآموزان حدود 3580 نفر بصورت تصادفي انتخاب خواهند شد.
شيوه نمونه گيري به اين صورت است كه از ميان مناطق استان تهران 5 منطقه از مناطق غرب، جنوب، شرق، شمال و مركز انتخاب شده است كه شامل مناطق زير ميباشند.
1-منطقه 3.
2- منطقه16.
3- منطقه 8.
4- منطقه 5.
5- منطقه 14يا 12.
روش تحقيق توصيفي است كه به صورت ميداني و پيمايشي انجام ميگيرد.
براي تجزيه و تحليل اطلاعات از روشهاي آماري توصيفي (از جمله جداول و نمودار) و روشهاي استنباطي استفاده خواهد شد.
اين طرح در دست اقدام ميباشد.